Totalt antall sidevisninger

søndag 7. april 2019

Hvor mange par sko trenger en løper?

Dette spørsmålet får jeg ofte, da stort sett i en litt nedlatende tone der det ligger en undertone av at jeg har for stor skopark. Makan!

Det enkle svaret er to par så man kan variere. En enkel regel for skadeforebygging er å aldri løpe med samme skopar to dager på rad.
De fleste som har løpt en stund vet at to par sko er alt for lite. De færreste får drevet skikkelig med denne hobbyen uten en seriøs skopark.Hvis du løper bare på asfalt og velger tredemølla når det er glatt trenger du helt objektivt sett minimum 10 par sko.Jeg går ut fra at du etterhvert konkurrerer litt. Da må du ha konkurransesko. Og naturligvis fins det konkurransesko spesialtilpasset til alle distanser. For egen del har jeg til 10 kilometer, halvmaraton, maraton og ultradistanser.
De samme skoene kan brukes på trening og jeg gjentar kan brukes,  for de fleste vil vel helst spare skoene til konkurranser og ikke slite dem ut unødvendig på trening. 
Hvis du velger å bruke konkurransesko til det de er betegnet til blir behovet på asfalttrening: Et par til trening i høy fart, to par dagligsko, et par godt dempede til lange turer og restitusjon. Barfotløping (med sko :-o) har blitt populært siste årene. Det er også visstnok skadeforebyggende. Dermed trenger du nok et par flate sko uten demping, evt. Fivefingers.

Da er vi oppe i åtte par og jeg glemte nesten sko til tredemølla. Selv bruker jeg sko som er såpass slitt at de ikke har nok demping til utendørsløping, når jeg løper på tredemølle. Asics lanserte faktisk egne møllesko for noen år siden. Jeg tror ikke de ble noen suksess. Da sier vi to par til tredemølle for å skifte på og tallet er ti.


Da har jeg kommet fram til at en asfaltløper trenger minimum 10 par sko for å utøve hobbyen sin på en seriøs måte.
Men de aller fleste som løper, løper jo også i terreng.


Da blir det straks mer komplisert.  Terreng er ikke terreng. Skovalg er både væravhengig og avhengig av type terreng. I teorien og forsåvidt også i praksis  går det helt greit å løpe med asfaltsko på tørre stier, men det er på tørre stier.

Det første du skal se etter er sko med godt grep. Det eksisterer faktisk sko som har godt grep selv på våte steiner og røtter. Ulempen med de skoene er at de har myk såle og dermed ikke er særlig slitesterke. Derfor må du ha minst et par til med såle som tåler litt. Og fortsatt er anbefalingen å ikke løpe med samme par to dager på rad. Så da er vi oppe i 4 par.

Også i terreng er det kjekt å ha et par «barfotsko» og et eller to par godt dempede til slitne føtter. 

Da er vi straks i mål. Det siste man trenger er piggsko. Også her gjelder regelen om å ikke løpe med samme par to dager på rad trengs det to par.

Da er fasiten at for å bedrive løpehobbyen sin noenlunde seriøst trengs det 19 par løpesko. Utover det er mulighetene mange for å supplere: løpesandaler, restitusjonssandaler, banesko, Goretex, terrengsko med høy ankel osv.

Men jeg gjentar: 
Man trenger 19 par løpesko for å ha løping som hobby.Og helt til slutt har jeg vært så heldig å få en økonomisk analyse fra økonom Øistein Røisland der han viser at det er et godt økonomisk valg å eie 19 par løpesko:

Og hva svarer man den man deler økonomi med hvis han/hun sier at det er altfor dyrt å ha 19 løpesko - det må da klare seg med 2 par; 1 par til asfalt og 1 par til terreng? Jo, da sier man til den man deler økonomi med at det koster maksimalt 300 kr i året å ha 19 par i stedet for 2 par. Og jeg presiserer «maksimalt», for i den beregningen har jeg lagt til grunn at prisen på løpesko ikke øker over tid. Hvis jeg derimot legger til grunn at prisene på løpesko stiger i takt med prisene på andre konsumvarer, SPARER man faktisk 90 kr i året på å ha 19 par. Dette er viktig å være klar over når man skal forsvare antallet løpesko overfor den man deler økonomi med eller andre.

 Jeg har lagt til grunn at alle skoene går til de må skiftes ut uansett om man har 19 par eller 2 par som man skifter oftere. Men den antagelsen er ganske selvinnlysende.

(I beregningene har jeg lagt til grunn en gjennomsnittspris på løpesko på litt under 1200 kr, en innskuddsrente på 2 prosent, en skatt på renteinntekter på 22 prosent og en konsumprisvekst på 2 prosent).


Mine første maratonsko. Nike Air Max


4 kommentarer:

  1. Dårlig artikkel. Ikke engang en sponset toppidrettsutøver pendler mellom 20 par sko

    SvarSlett
  2. Bør du ikke skille mellom piggsko til bane og piggsko til is? Da blir det vel 21?

    SvarSlett