Totalt antall sidevisninger

tirsdag 4. juni 2013

Dry needling. Er det smart?

Jeg har vel forsåvidt bestemt meg for å la hælen min få fred etter mislykket behandling med trykkbølgebehandling og kortison. Både lommeboka og hælen har nok godt av det.

Men så har jeg blitt anbefalt noe som kalles for "dry needling". Jeg er bare en telefonsamtale og en biltur unna å prøve det, men er skeptisk. Så vidt jeg forstår er det i likhet med trykkbølgebehandling nok en metode som lager irritasjon ved skadestedet og framskynder heling av den grunn.

Min umiddelbare lekmannstanke er at jeg ikke er langt unna å gjøre samme jobben ved å løpe med minimalt dempede sko.
Jeg forstår naturligvis at nålene går dypere , men likevel?

Tar jeg feil?

Er det noen der ute som har erfaring å dele?

Fra Norges Idrettskiropraktisk Forening

Og naturligvis klamrer jeg meg til det beste Googleresultatet:

The Method
A needle is used to puncture the plantar fascia of your numbed foot. This breaks up scar tissue and causes minor bleeding, which recruits blood cells to heal the tissue. Some doctors follow up with a steroid injection.

The Result
A study reported a 95 percent cure rate for dry needling combined with steroids. Though that may not even be necessary. "I use dry needling alone, and it's about 90 percent effective," says Levon Nazarian, M.D., of Thomas Jefferson University in Philadelphia.5 kommentarer:

 1. Jeg fikk triggerpunkt-nålebehandling i underarmene i forbindelse med overbelastning/betennelse. Jeg har ikke noe negativt å si om denne behandlingsformen, men, hvordan det virker i forhold til din skade aner jeg jo ingenting om....

  Og om det virket som behandlinsform ALENE kan jeg heller ikke si noe om fordi jeg fikk nålebehandling samtidig med at jeg trente styrke på elendigheta (gradvis belastningstilvenning av strukturene). Det jeg kan si er at behandling med nåler + belastning inntil smertegrense + stryketrening = fasiten for meg i dette tilfellet.

  Jeg har også satt nåler i setemuskulaturen når den har vært stram og smertefull, og i forhold til denne problematikken føler jeg virkelig at nålene har gitt umiddelbar effekt. Også i dette tilfellet hadde jeg annen behandling samtidig; så det gjør det altså vanskelig å si noe om effekten av nåler alene....

  Så kanskje vil suksessraten avh. noe av type skade man har? Og kanskje responderer mennesker ulikt på ulik behandling?? Jeg vet ikke - jeg bare tenker høyt. Jeg ville uansett sagt: hva har du å tape på å gi det et forsøk eller tre?

  SvarSlett
 2. Ser ut som om dette er noe jeg må prøve +Silja . Googling gir masse positiv lesning om tørrnåler og planatar fascitiis. Det eneste jeg kan tape er tid, penger og forhåpninger. Er i grunnen bare det siste jeg føler jeg har nok av...

  SvarSlett
 3. hei Einar, bare kom så skal vi diskutere det sammen. DryNeedling slik som jeg har lært på kurs både i Norge og Nederland er en teknikk som brukes ved myofascial smertesyndrom. dvs det finnes strenger i muskulaturen. Med nålen stikkes i triggerpunkter i disse strenger. Når det da oppstår en "twitch" løser strengen seg opp og dermed endres spenningen i muskelen. Det er (garantert) god behandling. Om det dermed gjør deg plagefri er en annen sak beroende på om plagene dine kun skyldes "muskelspenninger" eller om sener og senefester er berørt. Helt riktig som Silja bemerker det kan være behov for kombinert behandling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jos! Nå fikk jeg det sparket bak jeg trengte. Kan jeg ringe deg mandag formiddag eller i morgen for å prøve å finne en tid det passer?

   Slett
 4. bare prøv når som helst evt imorgen får du ikke svar kan du legge inn en melding da kan jeg ringe tilbake. Så vidt jeg vet har du mitt mobilnr.

  SvarSlett