Totalt antall sidevisninger

lørdag 22. juni 2013

Hvor mange klokker trenger en løper?

Her er klokkene jeg ikke klarer å skilles fra. Jeg har kjøpt og solgt veldig mange klokker oppigjennom. Takket være iherdig surfing på Finn.no og ebay har jeg stort sett fått tak i veldig billige klokker.

Garmins første Forerunner. Konseptet med GPS i en enhet til å ha på håndleddet var en revolusjon. Fra før eksisterte klokker med separat GPS-enhet til å ha på armen eller skoen. Jeg hadde selv en Timex Ironman med GPS. Klokka fungerer fortsatt og hvis jeg ikke hadde vært så snobbete kunne jeg sikkert greid meg med den. Garmins klokker er veldig varige.
Casio løpeklokke med 500 mellomtider. Den er grei å ha når det ikke er GPS-dekning. Da slipper man å tenke på batterikapasietet. Kapasiteten på denne er tre år så den kan bli med jorda rundt. De 500 mellomtidene kan komme godt med om jeg skulle finne på å løpe 24 timers innendørs en gang. Man vet jo aldri.


Lillebroren til det som var Polars flaggskip da. Det følger med en pod til å feste på skoen som på en eller annen måte gir fart og distansemålinger ut fra pendelbevegelse. Den er veldig nøyaktig så lenge den blir kalibrert. Polar har også masse kapasitetstester inne i klokkene sine. Du kan måle makspuls og VO2max ved å ligge på sofaen. I tillegg beregner den kapasitet ut fra "speed and distance". Jeg fant ut fra en tabell at jeg var god for 2:30 på maraton, så da har jeg mye teknikkarbeid å gjøre.


Finske Suunto produserer verdens desidert tøffeste klokker. Dette er en 1999-modell med pulsmåling, barometer, høydemåler, termometer og et hav med funksjoner som jeg ikke har greie på. Klokka bare lyser tøff villmarksmann.

Chuck Norris og Lars Monsen har nok valgt denne. Jeg prøvde å navigere etter kompasset på klokka for noen år siden. Det var på et forsøk på å løpe utenfor bilveien på vei hjem fra jobb. Jeg kom ikke hjem til middag, men jeg tror ikke det var klokkas skyld.


Og her er den eneste klokka jeg bruker til trening. Jeg kjøpte den fordi min gamle forerunner 305 kollapset. Da trengte jeg en ny. Jeg valgte den mest på grunn av batterikapasiteten som er på 20 timer. Det holder til det meste. Klokka er hundre prosent vanntett og veldig solid. Den har enkle menyer og mer enn nok funksjoner. Den har vibreringsvarsel som virkelig kjennes. For meg som løper med musikk på øret er det gull verdt. Det er mulighet for å laste ned GPS -ruter og egne treningsøkter fra pc så lett at selv jeg klarer det. Den måler også svømmedistanse både innendørs og utendørs.

Men det aller beste tar jeg til slutt. Den har kjempestore tall. Jeg løper av og til med kontaktlinser som ikke er progressive. Da ser jeg rett og slett ikke tallene på   en vanlig klokke. Med 910 XT kan jeg velge å ha bare en verdi i displayet som jeg kjempeenkelt kan bytte mellom underveis med store taster. En kan velge fire display. Når jeg løper har jeg gjennomsnittsfart , puls, tilbakelagt distanse og tid på dagen på hvert sitt display. Genialt!
Jeg finner ikke noe annet negativt med klokka enn at den ikke egner seg fullt så godt som dagligklokke.


Så til slutt noe som ikke er en klokke, men jeg tar det med fordi det rett og slett er en genial løsning. Det er smarttelefonen. Jeg bruker appen Endomondo, men det fins et vell av andre apper som er akkurat like bra. Telefonen finner alltid signaler og det er bare å trykke start så er jeg i gang. Treningsøkta går rett ut på Internett til alle mine nære endomondovenner. Enkelt og greit.


Men trenger jeg egentlig pulsklokke og GPS? Tja...? Om et halvt års tid fyller jeg rundt år. Da ønsker jeg meg en Suunto Ambit.
Og om sjansen skulle by seg tester jeg gjerne pulsklokker.

1 kommentar:

  1. Jeg kjøpte min første pulsklokke brukt av deg for mange år siden (hvis ikke hukommelsen roter). Den viste bare puls og tid. Husket ingenting. Men den ga et innblikk i denne fantastiske muskelens rytme. Har hatt 2-3 etter det, men de siste tre årene har det blitt løpsfølelse fremfor pulsklokke.

    SvarSlett